'

wtorek, 16 lutego 2016


Witam was po dłuższej przerwie spowodowanej moją chorobą i własnie w tym temacie chciałam napisać kilka słów.

Nasze zdrowie, a zima

Jak dbać o zdrowie zimą, co jest przyczyną naszej gorszej formy w okresie zimowym. Zabezpieczenie przed złymi wpływami zimy jest możliwe jeśli podejdziemy do tej, że sprawy odpowiedzialnie i odpowiednio wcześnie. Warto również, aby do zimy przygotowywała się cała rodzina, i aby w szczególności uczestniczyły w tym dzieci i osoby starsze, których organizmy są szczególnie podatne na choroby takie jak przeziębienia czy grypy.

Po pierwsze dieta. Pory roku różnią się do siebie nie tylko  pogodą, ale również decydują o aktywności człowieka, jego samopoczuciu i naszej energii. Dobra dieta, dostosowana do aktualnej pory roku może mieć znaczący wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Zimą organizm człowieka wymaga więcej ciepła i poszukuje większych ilości witamin z grupy A, B i E. Warto zatem spożywać ciepłe posiłki, w których skład będą wchodziły  warzywa, mięso, oleje itp. Ciepłe, gęste zupy, pełnoziarniste pieczywo, suszone owoce mogą stanowić pomoc przed niespodziewaną utratą ciepła i wzmocnić prace takich organów jak np. nerki. Jedzenie ryb poprawia samopoczucie, ponieważ zawarte w nich tłuszcze wspomagają syntezę serotoniny.


A co z naszym nastrojem, o niego też musimy zadbać. Jak go sobie poprawić ?  To, po co zazwyczaj sięgamy na poprawę humoru, to słodycze. Cukier bowiem bardzo szybko wpływa na poprawę naszego nastroju, ale jest to jego  bardzo krótkotrwała korzyść. Składnikiem pozytywnie wpływającym na nasz humor, ale i na organizm, jest magnez. Możemy go znaleźć w kakao, kaszy gryczanej, płatkach zbożowych z pełnego przemiału, orzechach, bananach. Czasami na tzw. chandrę pogodową możemy sięgnąć po kawałeczek gorzkiej czekolady. Przyjemnie i bardzo pożytecznie dla zdrowia.

W tym czasie należy usunąć do minimum z menu żywność wysokoprzetworzoną, zawierającą w swym składzie głównie barwniki i konserwanty. Dlatego że jest to mocno zanieczyszcza jelita, które są jednym z głównych organów wpływających na kondycję naszej odporności. Jeżeli będą mocno „zaśmiecone” sztucznymi składnikami nasz organizm będzie się gorzej i dłużej regenerował. Zamiast chipsów sięgnijmy po orzechy włoskie lub pestki dyni, zamiast hamburgera lepiej zjeść choćby rybkę z puszki – źródło cennych kwasów tłuszczowych i witaminy D3.

Pozdrawiam was i trzymajcie się ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz