'

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Witam was,

Dziś chciałam podzielić się z wami swoimi spostrzeżeniami na temat Zielonej kawy, czym jest ów specyfik i czy w ogóle warto go stosować.






Zielona kawa to po prostu niepalone dojrzałe lub niedojrzałe ziarna kawy z gatunku Robusta - w przeciwieństwie do formy palonej, zawierają dużo więcej nielotnych związków i kwas chlorogenowy – ostatni hit w odchudzaniu. Ogólnie rzecz biorąc, kawa czarna właściwości pobudzające, natomiast kawa zielona właściwości odchudzające, tak przynajmniej twierdzą wszyscy producenci tych, że kaw.

Przytaczając na przykład kilka zdań z blog.vitalny.pl:

W procesie palenia kawa traci prawie całkowicie substancję o unikalnym działaniu-kwas chlorogenowy ACG, który jest obecny w kawie zielonej. Kwas ten zaczyna działać już w przewodzie pokarmowym opóźniając  przyswajanie cukrów oraz zapobiega magazynowaniu ich pod postacią tłuszczu, a tym samym pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.

Jednak co ważniejsze jak odkryli azjatyccy naukowcy, znacznie ważniejsze były skutki jego połączenia z kofeiną. Otóż kofeina i kwas chlorogenowy, występujące razem mają  ciekawe działanie – obniżają znacznie stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejszają możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu.

Substancje zawarte w zielonej kawie mają również dobroczynny wpływ na szybkośc spalania tłuszczów przez organizm,  zwiększają je !!! co powinno być bardzo ważnym czynnikiem dla osób odchudzających się. Dzięki systematycznemu piciu takiej kawy możemy zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie o około 15-30%. 

Jednak opinia- znaleziona przeze mnie - na portalu ziarnakawy.pl jest również następująca:

Warto chyba jednak pamiętać, że zielona kawa ma może i silne działanie, ale jest to działanie PROFILAKTYCZNE. To nie jest żaden cudowny lek, którego dwie filiżanki sprawią, że nasza waga spadnie o 30 kg w jedną noc, wyzdrowiejemy ze wszystkich chorób, a dodatkowo już następnego dnia nasz samochód zacznie palić 1L/100 km w mieście .

A jak przyrządzić ten "cudowny" napój , wspomniany powyżej serwis poleca następujący sposób:


  • ziarna zielonej kawy rozbijam w moździerzu – wrzucanie całych ziaren zielonej kawy do elektrycznego młynka zazwyczaj powoduje zniszczenie lub uszkodzenie młynka ze względu na dużą elastyczność i sprężystość ziaren zielonej kawy
  • rozbite ziarna mielę w ręcznym lub mechanicznym młynku do kawy
  • rozdrobnione ziarna zalewam wrzątkiem i czekam kilka minut, aż się zaparzy
  • można dodać trochę cukru i kardamonu do smaku… ale jak wspominałem wcześniej, jeśli traktujemy zieloną kawę jako lekarstwo, to naprawdę smakuje w porządku 



A własnie jeśli chodzi o sam smak kawy to w ogóle nie przypomina ona w smaku "zwykłej" kawy, ale chyba nie jest aż tak zła.


Na koniec:

Jeżeli nawet zielona kawa ma tak wspaniałe właściwości musimy pamiętać, że zielona kawa wspomaga proces odchudzania wpływając na przemianę materii, ale jednocześnie nie zastąpi w całości aktywności fizycznej czy zmiany nawyków żywieniowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz